Asociatia Club Karate J.K.A. din Romania a pătruns în România în anul 1994, sub denumirea de Karate Do Association J.K.A., în localitatea Brașov. Fondată de Cătălin Neagu (5 dan) și Marius Gîlcă (5 dan), această asociație a adus stilul tradițional de karate shotokan în România, stabilind repere importante în dezvoltarea artei marțiale în țară.
Succesul Internațional din 1994
Unul dintre cele mai notabile momente din acea perioadă este locul 1 la proba de kata, obținut de Marius Gîlcă la Campionatul European din Turcia, în 1994. Această realizare a marcat debutul internațional al României în karate shotokan și a demonstrat capacitatea sportivilor români de a concura la cel mai înalt nivel. Performanța lui Gîlcă a consolidat poziția Karate Do Association J.K.A. ca o organizație promițătoare pe scena europeană a artelor marțiale.
Transformări Organizaționale în 2001
În anul 2001, asociația a suferit o schimbare majoră, când Dragoș Chiru a preluat conducerea organizației. În acest context, Karate Do Association J.K.A. și-a schimbat numele în Asociația de Karate Do Shotokan, reflectând o restructurare semnificativă. Cu toate acestea, Cătălin Neagu a rămas în funcția de Șef instructor J.K.A. România, asigurând continuitatea viziunii și a învățăturilor tradiționale ale J.K.A. în România.
Reorganizarea din 2004 și Recunoașterea Oficială
Datorită schimbărilor legislative impuse de statul român, în anul 2004, Asociația de Karate Do Shotokan a fost nevoită să-și modifice din nou structura și denumirea pentru a se conforma cerințelor Agenției Naționale pentru Sport. Astfel, a luat naștere Asociația Club Sportiv Karate J.K.A. din România, o organizație recunoscută și autorizată oficial prin C.I.S. BV/A2/00106/2004. Această schimbare a permis clubului să continue să funcționeze conform legislației și să participe la evenimente sportive oficiale.
Afilierea la Organizații Naționale și Internaționale
În prezent, Asociația Club Sportiv Karate J.K.A. din România este membră activă în cadrul mai multor federații și organizații de arte marțiale, atât la nivel național, cât și internațional:
- Federația Română de Arte Marțiale - Departamentul S.K.D.U.N. (Shotokan Karate-Do of United Nations)
- Federația Română de Karate W.U.K.F. (World Union of Karate-Do Federations)
- Federația Română de FreeFight KickBoxing – unde asociația este membru fondator
- Asociația Județeană de Arte Marțiale Brașov
Prin aceste afilieri, Asociația Club Sportiv Karate J.K.A. din România promovează și dezvoltă artele marțiale la un nivel ridicat, participând la competiții de prestigiu și contribuind la formarea unor generații noi de sportivi de succes.
Concluzie
Înființată în 1994, Asociația Club Sportiv Karate J.K.A. din România a evoluat semnificativ, devenind un actor esențial în promovarea și dezvoltarea karate-ului tradițional în România. Sub conducerea lui Dragoș Chiru și cu sprijinul continuu al lui Cătălin Neagu, organizația a demonstrat un angajament profund față de excelență și de valorile artei marțiale. De la primele succese internaționale la recunoașterea națională oficială, Asociația Club Sportiv Karate J.K.A. rămâne un pilon important în comunitatea de arte marțiale din România.