Sportivii, antrenorii și spectatorii din Brazilia, Argentina, Sri Lanka, Africa de Sud, Egipt și SUA și-au făcut drumul spre arena de gheață a orașului pentru Campionatului Mondial al Uniunii Mondiale a Karate-Do (WUKF) 2018.

Evenimentul s-a desfășurat până duminică, primind 2.280 de concurenți de toate vârstele și 230 de antrenori.

Patinatorul de gheață transformat in sala de sport a fost plin de strigăte și de înverșunări, în timp ce sportivii s-au confruntat în luptă, cum ar fi kata, kumite și evenimentele de echipă.

Roy O'Kane de la Dundee, președintele clubului gazdă Kanzen Karate, a declarat că concursul a atras "cei mai buni sportivi de karate din lume".
El a adăugat: "Avem peste 40 de țări aici, peste 2.200 de participanți, 110 de arbitri, 230 de antrenori din întreaga lume, în spiritul competiției internaționale de karate.

"Acesta este unul dintre evenimentele de top din calendarul karate-ului. Avem atleți de top din întreaga lume aici, în Dundee, încercând să devină campioni. Profilul publicului internațional este foarte diversificat.
"Oamenii se amestecă împreună, fac prietenii și se distrează cu adevărat și se bucură de karate.

Președinte de onoare al WUKF și președinte al Confederației braziliene Karate Interestiluri (Oscardo Messia Oliveria), a declarat: "Este unul dintre cele mai bune evenimente din lume, aici, în Dundee. Suntem foarte fericiți că suntem aici. Nu suntem aici pentru medalii, ci pentru a ne face prieteni.".
Lutha Singata, în vârstă de 20 de ani, și Linde Delport, în vârstă de 23 de ani, au făcut călătoria spre Dundee de la Grahamstown, Africa de Sud, cu United Shotokan-Ryu.

Dl. Singata a spus: "Am venit aici nu doar pentru medalii, ci pentru experiență. Ne-am obișnuit doar cu campionatele naționale sau cu campionatele locale din Africa de Sud. Este o țară frumoasă, este un oraș frumos.
Domnul Delport a spus: "Aceasta este cea mai lungă calatorie la care am venit. (Dundee) este destul de impresionant, este un oras foarte cool. N-am mai făcut așa ceva până acum.
Si Club Sportiv JKA Romania s-a alaturat lotului national al Romaniei cu sectia de karate shotokan a CSU Brasov prin sportivii Besleaga Marcel , Dragoi Ion , Bacalu Andrei si Poteras Luca . Acestia au fost secondati de instructorul Ivan Bogdan .

Prima zi de concurs a fost destinata echipelor de kata si kumite pentru categoriile de varsta 13-14 ani . Astfel Dragoi Ion – Bacalu Andrei si Poteras Luca au devenit vicecampioni mondiali la kata sincron , adjudecandu-si astfel medaliile de argint . Tot in aceiasi zi echipa Romaniei de kumite ippon rotativ 13-14 ani cu Bacalu Andrei si Poteras Luca a cucerit medaliile de bronz pierzand accesul in finala in ultimile secunde in fata echipei tarii gazde Scotia .

Ziua a doua destinata probei de kata individual a alineat la start alaturi de cei 53 concurenti si sportivii nostri Bacalu Andrei , Dragoi Ion , si Poteras Luca , iar dupa mai bine de 4 ore de concurs Bacalu Andrei s-a clasat pe locul 8 in timp ce Dragoi Ion a pierdut barajul pentru acces in finala clasandu-se astfel pe locul 7 in competitia de kata .

marcelZiua a treia de concurs a fost destinata probelor de kumite , Beselaga Marcel devenind TRIPLU Campion Mondial 2018 la kumite ippon 15-17 ani individual si cu echipa romaniei de kumite ippon 18-20 ani si kumite ippon 18-20 ani rotativ. Tot in ziua a III a Bacalu Andrei si Poteras Luca si-au adjudecat medaliile de bronz la kumite individual ippon -165 cm.

Rezultat tehnice :

BESLEAGA MARCEL
1 PLACE - KUMITE IPPON 15-17 YEARS
1 PLACE - KUMITE IPPON TEAM 18-20 YEARS
1 PLACE - KUMITE IPPON TEAM ROTATION 18-20 YEARS
DRAGOI ION
2 PLACE - KATA TEAM 13-14 YEARS
BACALU ANDREI
2 PLACE - KATA TEAM 13-14 YEARS
3 PLACE - KUMITE TEAM IPPON ROTATION 13-14 YEARS
3 PLACE - KUMITE IPPON 13-14 YEARS -165
POTERAS LUCA
2 PLACE - KATA TEAM 13-14 YEARS
3 PLACE - KUMITE TEAM IPPON ROTATION 13-14 YEARS
3 PLACE - KUMITE IPPON 13-14 YEARS -165